Filmklasszikusok újragondolva

Vágólapra másolva!
Új plakátok érkeztek! A mai fiatalok közül valószínűleg nem sokan tudják, ki az a Bagaméri, ahogyan feltehetően a „Helsinki az nyugat-e?” és a „Ha már így összejöttünk, nem dobozolunk egy kicsit?” kérdések is meglehetősen furcsán hangzanak számukra. Pedig néhány évtizeddel ezelőtt a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági film nélkül elképzelhetetlen volt a vakáció, ahogyan Fábri Zoltán és Tímár Péter ma már klasszikusnak számító alkotásait is minden filmkedvelő szóról szóra ismert. A generációk filmes ismereteit szeretné egymáshoz közelíteni a Magyar Film Napja alkalmából a MOME és az NFI által közösen életre hívott kezdeményezés, amely során fiatal tervezőgrafika szakos hallgatók értelmezték újra kedvenc régi magyar filmjeink plakátjait. Az elkészült alkotások megtekinthetők az Origo galériájában.
Vágólapra másolva!

Az első reklámcélú filmplakát jelenlegi ismereteink szerint 1895-ben készült a L’Arroseur Arrosé című francia rövidfilmhez, a filmplakátok tehát már a 19. század vége óta a mozi alappillérei. Az elmúlt több mint száz évben a filmplakátok – a korai művészi alkotásoktól kezdve napjaink digitális posztereiig - szerves részeivé váltak a kultúrának, amelyek nem csak az általuk képviselt filmekről mesélnek, de bepillantást engednek abba korszakba is, amelyben létrejöttek. 

A „Régi filmek, új plakátok” nevű kezdeményezés célja, hogy a tehetséges, pályakezdő illusztrátorok friss látásmódjával új, kortárs megközelítésbe helyezzen öt magyar filmklasszikust és felkeltse a mai közönség érdeklődését az alkotások iránt. A MOME első,- és másodéves tervezőgrafika szakos hallgatói a Tímár Péter Csinibaba, Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr!, Bácskai Lauró István Keménykalap és krumpliorr, Szabó István Apa, valamint Gothár Péter Megáll az idő című filmekhez készítettek vadonatúj plakátterveket, amelyek így egyszerre helyezik új kontextusba a kiváló filmalkotásokat és viszik tovább a hazai plakátművészet méltán elismert hagyományait. A tervezési folyamatot Nagy László, a MOME illusztráció specializáció vezetője és oktatója, Tóth Andrej társkonzulens oktató, illusztrátor/tervezőgrafikus, és Gorka-Focht Máté elméleti oktató segítették. 

A „Régi filmek, új plakátok” projekt alkotói:

Baksa Nóra Korina, Deák Kitti, Gátos Luca, Grandpierre Karina, Ilosvai Dorottya Emese, Imre Kinga, Klapka Aliz Liza, Kovács Zoltán, Lázár Flóra, Nagy Boglárka, Pauer Patrik, Petrovszki Hanna Kata, Pintér Zia Gréta, Ring Noémi, Schnell Fruzsina, Sógor Sólyom Dávid, Somogyvári Szonja, Szalai Petra, Szalóki Lilla, Taar Alexandra-Andreea, Zsiros Beatrix 

Az öt klasszikus filmet vasárnap nagyvásznon is meg lehet nézni a Corvin moziban, kiváló minőségben felújítva a Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor közös munkájának eredményeként.